onsdag 11 maj 2011

Golden Age Pre 73

Idag var jag och hämtade min nya mikrofonförstärkare. GA Project PRE 73.

Detta är en svensk preamp (som produceras i middle east som de hade sagt over there, och skjutit en till terrorist) och är byggd helt med diskreta kretsar. Inte en IC-krets så långt ögat når. Som det var förr.
Den har en förebild som heter Neve 1073 som är top of the line och kostar mer än man törs gissa.
Jag har lyckats hitta lite A/B tester mellan denna och en Nevekonsoll och det låter ju inte samma. Det påstår heller inte tillverkaren men nog påminner de allt om varandra.
Däremot så verkar det vara en otroligt välljudande sak som gör det den ska. Dvs färga ljudet på ett musikaliskt och trevligt sätt.
Det ska bli otroligt kul att få testa denna och jag ska lägga några ljudexempel mellan denna och preamparna i min digi002, som borde kategoriseras som neutrala preamps.
Röd och fin robust pjäs som är ungefär 2 liter mjölk tung.
På fronten sitter fantommatning, fasvändning och en instrument ingång. En ratt för mikrofonförstärkning och en ratt för utgångsnivå. Man kan med andra ord dra ner outputvolymen och på så viss driva mikrofonstegen hårdare. Beroende på hur mycket man vill färga ljudet.

Det dröjde inte länge efter den hade släppt som det på olika forum dök upp folk som hade moddat sina Pre 73or. De bytte helt enkelt ut de Kinatillverkade komponenter mot bland annat in och utgångstransformatorer från Carnhill. Just exakt sådana som sitter i Neves 1073...
Denna låter inte alls dåligt i orginalutförande, men så sjuuukt coolt att ha en Neveklon för den lilla extraslanten ett par transformatorer kostar. Just utgångstransformatorer är en viktig del i alla vintageprylar, och kan ofta vara det som skiljer agnarna från vetet.
Detta har Golden Age i Sverige tagit till vara på och lagerhåller just nu några kit med Carnhilltraffosar. Och snart kommer skatteåterbäringen.
Under locket, notera utgångstrafon där uppe och line/mik traffos där nere.
Det ska bli otroligt spännande att testa den här och även jämföra med preampsen i Audio Technica bordet som jag tycker låter bra och "limmar" ihop det som åker igenom.
Det är det det handlar om. Att få ljuden att sjunka in och låta naturligt.

Edit: Förtydligande, Det finns inga ICkretsar i signalvägen. Däremot sitter det en IC krets till den lilla lysdiods bestyckade clip mätaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar