söndag 3 mars 2013

Bandmikrofoner från Golden Age Music.



Introduktion
 Jag har fått fyra bandmickar av Bo Medin på Golden Age Music skickade till mig för utvärdering. Håller Golden Age billiga bandmikrofoner god kvalitet och hur låter dom undrar vi? Här nedan finner du en kort beskrivning av objekten tätt följt av det viktigaste, ljudprov.

R1

Denna passiva bandmick levereras i ett mjukt vadderat fodral och är riktigt snygg i sin krämvita färg. Ca två meter xlrkabel följer med. Enligt Golden Age webbshop kostar den 1495 kr.

R2

Precis som R1 är denna passiv, ska ej heller fantomatas och kräver därför lite högre gain när man spelar in låga ljudkällor. Det är den billigaste och ligger strax över en tusenlapp. Ligger i en liten trälåda vid leverans men utan xlrkabel.

R1 Active

R1 Active är precis vad den låter och ska därför ha fantommatning. Detta medför att man inte behöver förstärka signalen lika mycket som på en passiv mickrofon. Den är även utrustad med ett högpassfilter och en -10dB pad switch. Kostnaden är 1995 och kommer i likadan åkpåse som R1.

R1 Active Tube

Denna rörbestyckade sak levereras i en liten portfölj med kodlås som genast för tankarna till Tarantinos Pulp Fiction. Här har dom kombinerat en aktiv krets med en rörförstärkare och utlovar i produktbeskrivningen ett varmt och fett övertonsrikt ljud. Det är också deras dyraste mick och landar på 2995.

Om testen
I detta test försökte jag ta reda på vad som skiljde mellan dessa mickar. Utseendemässigt, med undantag för R2, är dem väldigt lika men ljudkaraktären visade sig variera.
Åsikterna är ju mina egna men tanken är att man med hjälp av ljudfilerna ska skaffa sig en egen uppfattning.  Taltest och akustiskgitarr gjordes i två omgångar med mickarna uppställda två i taget av praktiska skäl då vi valde att närmicka. Elgitarren är en linesignal som reampades och mickades upp med nogranhet. Alla mp3 är i 320kbit/s och självklart inte processade.
Längst ner i inlägget hittar man truminspelning och en liten utvärdering/sammanfattning. Så det lönar sig att scrolla.
Ladda för all del hem filerna och testa i ditt DAW med lite eq och kompression.

Taltest

Inspelningen gjordes på avstånden och i ordningsföljden: 5-7 cm, 20 cm och 40 cm. Proximityeffekten blir väldigt påtaglig på samtliga mickar. Om man analyserar filerna på ca 20 centimeters avstånd tycker jag att R1 låter väldigt trevlig och jämn i basen. I jämförelse med den andre passiva micken R2 har den lite svårare att hänga med i de låga frekvenserna där jag upplever basen kommer och går.  Överlag känns det som R1 Active och R1 Tube har mer kondensatormick-känsla och är nog de som passar bäst för exempelvis sång som bör komma fram i en mix.


Taltest R1 by krillepille
Taltest R2 by krillepille Taltest R1 Active by krillepille
Taltest R1 Active Tube by krillepille

Akustisk gitarr
Min akustiska gitarr vi använde här har väldigt mycket resonans runt 100Hz och när jag skar lite med ett eq vid just de frekvenserna lät R1 otroligt snyggt på gitarr. Här sattes mickarna upp ca 20 cm ifrån och riktade mot tolfte bandet.




Gitarr R1 by krillepille Gitarr R2 by krillepille
Gitarr R1 Active by krillepille
Gitarr R1 Tube Active by krillepille

En ganska anmärkningsvärd sak med bandmickar är att frekvensupptagningen blir annorlunda om micken är vinklad vertikalt eller horisontellt mot ljudkällan. Lyssna på skillnaden här. 
R1 Vertikal vs Horisontell by krillepille

Elgitarr

Gitarren är en Gibson ES335 och reampades genom en Orange Micro Terror och ut i dess 8" element. Här visade sig bandmickar väldigt smickrande då den lilla högtalaren lätt låter lite honkig. Jag tycker R2an gjorde väldigt bra ifrån sig här. Mickarna satt 9 cm från högtalaren och några cm ut från mitten. Lite störningar i inspelningen här dessvärre. Slängde med en RÖDE NT2A här också om man vill höra karaktärsskillnad mellan en bandmick och en stormembrans kondensatormick.
R2 Elgitarr by krillepille
R! ACTIVE Elgitarr by krillepille
R1 TUBE Elgitarr by krillepille   RODE NT2A Elgitarr by krillepille

Trummor
Vi packade ihop mickarna och åkte till Säffle för att få hjälp med att testa mickarna på trummor. Här har Jerry Torstensson sin studio Dead Dog Farm Studio. Jerry har en hel del internationella mixjobb och är också en mycket kompetent trummis ( Marcus Bonfanti, Tony Remy och Draconian). 

Gretsch renown maple set med Ludwig Black Magic virvel
Mickarna placerades ut i en klunga två meter framför trummorna och fångade hela setet bra. En dynamisk GA D2 placerades precis i bastrummans hål på frontskinnet. Lyssna och välj din favorit. Här tycker jag det hörs att rörmicken låter lite fetare och har mer midja än R1 Active.

R1 Trummor by krillepille
R2 Trummor by krillepille
R1 Active Trummor by krillepille
R1 Active Tube Trummor by krillepille
D2 Bastrumma by krillepille


Utvärdering
Nu för tiden om någon skulle fråga om jag har någon favoritmick skulle jag kunna svara en bandmikrofon. De låter bra på de flesta ljudkällor men kanske inte funkar i alla situationer. Deras mjuka och naturliga ljud gör dem användbara vid mindre arrangemang exempelvis ett singer songwriter projekt.
De känns väldigt inspirerande att jobba med då dom med sin mångsidighet lockar fram experiment lustan. Flytta dem närmre ljudkällan för mer basrikt ljud, vänd dem åt olika håll för annan frekvensgång. Man kan utnyttja dess upptagningskaraktär  för att separera ljudkällor vid flerspårsupptagning eller för att blanda in mer eller mindre luft i inspelningen.
För exempelvis sång tror jag den aktiva eller rörförstärkta mikrofonen är att föredra. Dom har inte lika mycket bandkaraktär och känns lite mer toppiga jämfört med de andra två mickarna. Är det karaktär man är ute efter i en bandmick så tyckte jag att R1 var otroligt bra. Golden Age bandmickar känns både prisvärda och bra men dom skiljer sig väldigt från varandra.
Vill man läsa på mer om bandmickar tyckte jag att Royer hade en bra sida. http://www.royerlabs.com/ribbonbasics.html

Fler inlägg om Golden Age i bloggen.
Carnhill mod del ett
Carnhill mod del två

Och ett stort tack till mina goda vänner som på ett eller annat sätt varit vänliga att hjälpa mig med detta projekt. Tack!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar