fredag 29 mars 2013

Command8, nya reglar gäller.

Har gått och skaffat mig en DAW controller, Digidesigns Command8. Åtta motoriserade reglar och diverse andra rattar och knappar att styra Pro Tools med.


Har hunnit sitta med den några kvällar och måste säga att den är smidig. Jag trodde det skulle vara en längre inlärningsperiod då jag är van att bara musmixa men kom på mig själv att ganska snabbt använda flera funktioner än vad jag hade räknat med. Zoomfunktionen och transportsektionen är ett sådant exempel.


Det är mycket skönare och även roligare att mixa/sätta nivåer när man har reglar och kan styra flera kanaler samtidigt. Man kan växla mellan mix och editfönster samt få upp senast använda plug-in fönster med ett enda knapptryck. Jag har inte hunnit lära mig alla funktioner än men hittills är jag väldigt positiv till den.

Jag använder Addictive Drums en hel del och där kan man ju routa kanalerna i mixern till en kanal i sitt inspelningsprogram och detta blir ju mer använbart med fysiska reglar.
Jag har länge velat ha en sån här men har tyckt dom varit för dyra. Nu börjar priserna på begagnatmarknaden bli skamligt låga så det är bara att passa på.


Glad Påsk på er!

söndag 3 mars 2013

Bandmikrofoner från Golden Age Music.



Introduktion
 Jag har fått fyra bandmickar av Bo Medin på Golden Age Music skickade till mig för utvärdering. Håller Golden Age billiga bandmikrofoner god kvalitet och hur låter dom undrar vi? Här nedan finner du en kort beskrivning av objekten tätt följt av det viktigaste, ljudprov.

R1

Denna passiva bandmick levereras i ett mjukt vadderat fodral och är riktigt snygg i sin krämvita färg. Ca två meter xlrkabel följer med. Enligt Golden Age webbshop kostar den 1495 kr.

R2

Precis som R1 är denna passiv, ska ej heller fantomatas och kräver därför lite högre gain när man spelar in låga ljudkällor. Det är den billigaste och ligger strax över en tusenlapp. Ligger i en liten trälåda vid leverans men utan xlrkabel.

R1 Active

R1 Active är precis vad den låter och ska därför ha fantommatning. Detta medför att man inte behöver förstärka signalen lika mycket som på en passiv mickrofon. Den är även utrustad med ett högpassfilter och en -10dB pad switch. Kostnaden är 1995 och kommer i likadan åkpåse som R1.

R1 Active Tube

Denna rörbestyckade sak levereras i en liten portfölj med kodlås som genast för tankarna till Tarantinos Pulp Fiction. Här har dom kombinerat en aktiv krets med en rörförstärkare och utlovar i produktbeskrivningen ett varmt och fett övertonsrikt ljud. Det är också deras dyraste mick och landar på 2995.

Om testen
I detta test försökte jag ta reda på vad som skiljde mellan dessa mickar. Utseendemässigt, med undantag för R2, är dem väldigt lika men ljudkaraktären visade sig variera.
Åsikterna är ju mina egna men tanken är att man med hjälp av ljudfilerna ska skaffa sig en egen uppfattning.  Taltest och akustiskgitarr gjordes i två omgångar med mickarna uppställda två i taget av praktiska skäl då vi valde att närmicka. Elgitarren är en linesignal som reampades och mickades upp med nogranhet. Alla mp3 är i 320kbit/s och självklart inte processade.
Längst ner i inlägget hittar man truminspelning och en liten utvärdering/sammanfattning. Så det lönar sig att scrolla.
Ladda för all del hem filerna och testa i ditt DAW med lite eq och kompression.

Taltest

Inspelningen gjordes på avstånden och i ordningsföljden: 5-7 cm, 20 cm och 40 cm. Proximityeffekten blir väldigt påtaglig på samtliga mickar. Om man analyserar filerna på ca 20 centimeters avstånd tycker jag att R1 låter väldigt trevlig och jämn i basen. I jämförelse med den andre passiva micken R2 har den lite svårare att hänga med i de låga frekvenserna där jag upplever basen kommer och går.  Överlag känns det som R1 Active och R1 Tube har mer kondensatormick-känsla och är nog de som passar bäst för exempelvis sång som bör komma fram i en mix.


Taltest R1 by krillepille
Taltest R2 by krillepille Taltest R1 Active by krillepille
Taltest R1 Active Tube by krillepille

Akustisk gitarr
Min akustiska gitarr vi använde här har väldigt mycket resonans runt 100Hz och när jag skar lite med ett eq vid just de frekvenserna lät R1 otroligt snyggt på gitarr. Här sattes mickarna upp ca 20 cm ifrån och riktade mot tolfte bandet.




Gitarr R1 by krillepille Gitarr R2 by krillepille
Gitarr R1 Active by krillepille
Gitarr R1 Tube Active by krillepille

En ganska anmärkningsvärd sak med bandmickar är att frekvensupptagningen blir annorlunda om micken är vinklad vertikalt eller horisontellt mot ljudkällan. Lyssna på skillnaden här. 
R1 Vertikal vs Horisontell by krillepille

Elgitarr

Gitarren är en Gibson ES335 och reampades genom en Orange Micro Terror och ut i dess 8" element. Här visade sig bandmickar väldigt smickrande då den lilla högtalaren lätt låter lite honkig. Jag tycker R2an gjorde väldigt bra ifrån sig här. Mickarna satt 9 cm från högtalaren och några cm ut från mitten. Lite störningar i inspelningen här dessvärre. Slängde med en RÖDE NT2A här också om man vill höra karaktärsskillnad mellan en bandmick och en stormembrans kondensatormick.
R2 Elgitarr by krillepille
R! ACTIVE Elgitarr by krillepille
R1 TUBE Elgitarr by krillepille   RODE NT2A Elgitarr by krillepille

Trummor
Vi packade ihop mickarna och åkte till Säffle för att få hjälp med att testa mickarna på trummor. Här har Jerry Torstensson sin studio Dead Dog Farm Studio. Jerry har en hel del internationella mixjobb och är också en mycket kompetent trummis ( Marcus Bonfanti, Tony Remy och Draconian). 

Gretsch renown maple set med Ludwig Black Magic virvel
Mickarna placerades ut i en klunga två meter framför trummorna och fångade hela setet bra. En dynamisk GA D2 placerades precis i bastrummans hål på frontskinnet. Lyssna och välj din favorit. Här tycker jag det hörs att rörmicken låter lite fetare och har mer midja än R1 Active.

R1 Trummor by krillepille
R2 Trummor by krillepille
R1 Active Trummor by krillepille
R1 Active Tube Trummor by krillepille
D2 Bastrumma by krillepille


Utvärdering
Nu för tiden om någon skulle fråga om jag har någon favoritmick skulle jag kunna svara en bandmikrofon. De låter bra på de flesta ljudkällor men kanske inte funkar i alla situationer. Deras mjuka och naturliga ljud gör dem användbara vid mindre arrangemang exempelvis ett singer songwriter projekt.
De känns väldigt inspirerande att jobba med då dom med sin mångsidighet lockar fram experiment lustan. Flytta dem närmre ljudkällan för mer basrikt ljud, vänd dem åt olika håll för annan frekvensgång. Man kan utnyttja dess upptagningskaraktär  för att separera ljudkällor vid flerspårsupptagning eller för att blanda in mer eller mindre luft i inspelningen.
För exempelvis sång tror jag den aktiva eller rörförstärkta mikrofonen är att föredra. Dom har inte lika mycket bandkaraktär och känns lite mer toppiga jämfört med de andra två mickarna. Är det karaktär man är ute efter i en bandmick så tyckte jag att R1 var otroligt bra. Golden Age bandmickar känns både prisvärda och bra men dom skiljer sig väldigt från varandra.
Vill man läsa på mer om bandmickar tyckte jag att Royer hade en bra sida. http://www.royerlabs.com/ribbonbasics.html

Fler inlägg om Golden Age i bloggen.
Carnhill mod del ett
Carnhill mod del två

Och ett stort tack till mina goda vänner som på ett eller annat sätt varit vänliga att hjälpa mig med detta projekt. Tack!


måndag 28 januari 2013

Orange Micro Terror vs Vox ac4tv


Jag har i min ägo som rubriken lyder, två stycken gitarrförstärkare i det mindre formatet. Dessa brukar rubriceras som bed room amps eller övningsförstärkare, då deras ljudnivå är förhållandevis låg.
Båda förstärkarna har dock nog med pulver för att hålla grannarna vakna om man så önskar.
Voxen är tveklöst den som håller högst kvalitet av de båda och priset är också något högre. Det sitter rör i både för och slutsteg med en total uteffekt på 4Watt. Grädden på moset är att du kan tweka den till en total uteffekt på en kvarts watt! Vilket får stärkaren att jobba ännu hårdare på en lägre ljudnivå (som en stor stärkare på maxgain). Med resultatet av en mer komprimerad och distad ton. Hur bra som helst.
Den svarar och låter rör hela vägen med ett klassiskt Vox sound.
Den låter jättesnyggt på rena ljud men för lite skitigare sound sätter jag gärna en boostpedal i kjedjan. Främst för att hålla ljudnivån nere så mycket som möjligt. Perfekt med en telecaster för att få ett spattigt Keith Richards sound.


Tre chickenhead-rattar för volym, ton och effekt (4 ,1 & 0,25W). Det sitter för övrigt ett tiotums Celestion element i lådan. Tonkontrollen på en sån här ändrar inte karaktären på ljudet jättemycket, utan det du stoppar in är det som kommer ut.
 
Orange paletten är desto bredare. På skitiga ljud vill säga. Helt rent ljud går knappt att få och låter inte så bra helt enkelt.

Om vi börjar att titta på toppen finns där en ingång för mp3 spelare och dylikt. Och en i mina öron helt oanvändbar hörlursutgång, det låter förjävligt och totalt oinspirerat. Tre rattar för gain, ton och volym. Ett rör i förförstärkaren och ett transistorbaserat slutsteg (20W). Det är mycket kräm i slutsteget men man tappar lite av rörmättnaden som det finns massor av i Voxen. Lite synd men visst känns det att det sitter rör i försteget åtminstone  Den är snygg, liten och har mycket attityd. Klarar allt från blues/70 tals rock och låter väldigt mycket Kyuss när man vrider tonkontrollen motsols. Disten är ganska fuzzig tycker jag nog.
Båda låter mer naturligt vid lite högre ljudnivåer och framför allt låter Orange stärkaren lite instängd med sitt åttatums element.
Då högtalarlådan ligger på en femhundring skulle man kunna köpa en låda till för att få lite fetare ljud. Eller helt enkelt en större låda då den utan problem driver en fyrtolva.



Designmässigt är båda två en fullträff. Små, lätthanterliga och snygga. Som övningsförstärkare eller i en liten studio är dom skitroliga.
Det finns många ljudklipp/filmer på nätet om dessa men jag ska se om jag lite kan få till lite ljud här också. Kanske lite tumregler på hur man med bästa resultat mickar upp såna här små förstärkare för studiobruk hade varit kul?
Tweeeed!



söndag 27 januari 2013

Studio update

Inte allt för mycket sen sist.. Har mixat fyra låtar inspelade live från ett cafe. Mycke rumsklang och folk som sitter och pratar/stör. Men det blev lyssningsbart till slut.
Köpt nya hörlurar, ett par billiga Sennheizer så ingen blir utan när man är några stycken.
Och ett till stativ plus en stereoskena som syns på den fina bilden.

söndag 13 januari 2013

Gibson Les Paul Traditional

Jag har fått utökning! En Les Paul som rubriken lyder i färgen light burst. Jag är otroligt nöjd.
Här följer en orgie i bilder.
Tanken från början var att jag skulle hitta mig en fin vintage japan LP, helst en Burny men de växer ju inte på träd. Därför skulle jag bara provspela några olika Gibsons för att ta reda på vad jag sökte i en gitarr. Les Paul Traditional hade allt jag ville ha så det fick bli en sådan.
Tjock 50tals profil på halsen. Dock inte telecaster fet.


Light bursten är inte så där hysteriskt röd som heritage cherry utan kan mer liknas vid hur en sådan hade sett ut i tonen med några år på nacken. Toppen är ganska diskret flammig vilket också kan kännas skönt i längden. Den varierar ju väldigt i olika ljus naturligtvis.

Den är skapligt tung då den inte är chambered. Däremot är den faktiskt viktreducerad, eller? Det står faktiskt dubbla budskap på Gibsons hemsida.. Den tjocka halsen och det faktum att den inte är chambered ger en otrolig attack och sustain i ljudet. Den låter högt akustiskt om man jämför med en standard (iaf de jag provspelat). Kort och gott är det en jäkligt bra och skön gitarr!

Mickarna är 57 classic och är kloner av de gamla PAF mickarna. 

onsdag 9 januari 2013

Jul 2012

Som traditionen säger ägnar man minst en kväll under julledigheten åt att löda gitarrpedaler. Jag har byggt mig en fuzzpedal från Moody Sounds. Rasmus moddade sin mycket sjuka Fuzzfactorypedal med fetare kondensatorer. Detta för att pedalen inte ska kapa så mycket bas. 


Och ungefär så här ser det färdiga resultatet ut. 
Julen har även bjudit på rekreation i form av ostbågar, trefemmor, snus och metallektyr. Rekomenderar samtliga av dessa nöjen starkt.

Som avslutning bjuder jag på ett roligt black metal klipp.