fredag 30 september 2011

Angående diffusion.

Tänkte att jag skulle sammanställa mitt diffusorbygge samt lägga ut lite information om vad dessa egentligen gör.
Om man planerar att som jag bygga egna diffusorer vill jag rekomendera gratisprogrammet QRDude samt informationen på denna sida. http://www.subwoofer-builder.com/qrd.htm
Diffusorer används i lyssningsrum för att kontrollera oönskade reflektioner vid lysningspositionen. Jag har valt att placera min vid den bakre väggen i mitt kontrollrum. Reflektioner från tak och sidoväggar har jag absorbenter som tar hand om.
Det finns några olika sorters diffusorer som sprider ljud i olika dimensioner. Det finns också många felaktiga idéer om att exempelvis en bokhylla med böcker, lastpallar(!) eller konvexa ytor skulle vara diffuserande, vilket de inte är.
Modellen jag har byggt kallas QRD och består av ett antal fack i olika djup med tunna väggar emellan.






De olika djupen i "brunnarna" skapar fasförskjutning hos de frekvenser den är designad för och därav ändrar ljudvågorna riktning likt en solfjäder. De ljudvågor som först går in och sedan reflekteras ut ur brunnarna interferar med varandra med andra ord. Därför blir reflektionen som annars hade gått rakt tillbaka till lyssnaren svagare. Vinkeln på reflekterande ljudvåg är som ni vet (?) samma som infallande. Kan denna reflektion riktas om når den lyssnaren svagare och vid ett senare tillfälle. Ett väldiffuserat rum kan låta större än vad det egentligen är.
Man vill ju lyssna på direktljudet från högtalarna och inte på väggarna i rummet.
Dessa moduler kan användas "stand alone" men gör sig bäst om de upprepas (helst fyra gånger) så därför ska jag bygga en till när jag får tid.
Hur effektiva är dem då?
När jag byggt min visste jag inte vad jag skulle förvänta mig och jag blev ju inte direkt slagen av resultathäpnad. Kanske att jag med örat hörde lite skillnad, men det kan lika väl varit önsketänkande..
Upp till bevis!
Jag satte upp en mikrofon och spelade in ett sinussvep i rummet med och utan min QRD. Diffusorn jag byggde ska diffusera från 500Hz (designfrekvens) och upp till nästan 3000 Hz( förutsatt att ljudet kommer rakt framifrån, kommer det från sidan sänks den övre diffusionsströskeln, och i 90graders infallsvinkel är diffusering lika med noll). En sådan här kommer även att "Scattra" ljudet ca en oktav under designfrekvensen, i mitt fall 250Hz.
Så här såg det ut:

Klicka för större bild!
Mellan 500Hz upp till 1kHz tycker jag att den har gjort viss skillnad. Frekvensgången är jämnare där och jag tror att en diffusor till kan få även övre registret att se bättre ut.
Men innan jag bygger vidare på detta projekt har jag lite basproblem som ska åtgärdas. Har en stående våg på 68Hz som bråkar med mig. Mycket tryck i baskagge som ligger där och bör kunna åtnjutas med ärlig lyssning.
Frågor på det?
För mer kött på benen och bra förklarat vill jag tipsa om Ethan Winer och den här lilla filmen. Underhållande i flera dimensioner (han pratar med ögonbrynen). Och man får höra diffusion! Det ni.


onsdag 21 september 2011

Uppgraderade bloggfunktioner

Efter massiva påtryckningar från besökare låter webbmäster meddela att man nu helt oprovocerat kan kommentera inläggen i bloggen.
Kan också nämna att det varit full studioaktivitet med inspelning i några veckor och att isorummet är så gott som klart. Återkommer med bilder på bygget vid tillfälle. 

tisdag 13 september 2011

Starta band?

Visst är det tråkigt när det bara blir mörkare och kallare för var dag som går! Varför inte starta ett rockband och börja repa med mig i höst? Kanske är vi rockstjärnor till sommaren? Vem vet, vem vet?
Några krav dock: Du får absolut inte traktera ditt normala huvudinstrument (undantag Fredrik Olsson)! Och du får inte vara för ung och levnadsglad. Dock får du skriva låtar på ditt huvudinstrument (eventuellt undantag för trummisar).
Jag spelar trummor och det är redan bestämt.  
Hör av dig!