onsdag 30 november 2011

Studio pimping

Idag har jag byggt lite absorbenter som ska klä väggen bakom mixplats i kontrollrummet. Kände att jag inte orkar bygga en till diffusor så det fick bli absorbtion istället.
Dessa kommer byggas i moduler i samma mått som diffusorn så de bli flyttbara. Principen kan liknas "slat absorber" och består av helt förseglad låda med glipande träpanel på framsidan. Träpanelen reflekterar högre frekvenser och low mid/bas kommer absorberas i den glasullsfyllda lådan.
Lite färg och lister på detta så..
Jag ville få in lite inslag av trä i lokalen samt att få väggen lite mer enhetlig.Öka mysfaktorn helt enkelt. Ska fortsätta bygga mig förbi rören mot fönstret(som inte syns på bilden, ser jag nu) och ytan under hyllplanet ska förvandlas till en stor basabsorbent. Helmholtz eller panelabsorbent som ska fixa ståendevågor i 65Hz.
Lådan är byggd i spånskiva och frontpanelerna är uppsågade hyllplan från ikea. Jag har även fäst tyg bakom fronten så inge isolering dammar ut. Billigt och enkelt för gör-det-självaren.
I morgon kommer det nog paket till brevlådan. Spännande!

tisdag 22 november 2011

Nyheter från Golden Age

Ja jag gillar deras produkter..
Tänkte bara dela med mig lita av den information jag hittade på deras hemsida.

Info about coming products:

GAP EQ´s

I have been working on the EQ73 for a good while now and recently made the (hopefully) last revisions to it.
The EQ73 will be a three band eq, 1073-style (without the HP section) with added frequencies. It is designed to be inserted in a PRE73, since it does not have an input and output stage, to save cost.
The delivery has been delayed several times since I want it to be perfect. I hope it will ship in October or November. I don’t have the exact price yet but the target is 299 USD or possibly less.
I am also planning a 4 band eq, the EQ-81.

New preamps:

- I have also been working on the PRE-73 DLX for over 6 months. It will not replace the PRE-73 Mk2 but offer some improvements and some additional functions (like a HP filter, a balanced output attenuator after the output transformer to be able to saturate the transformer for added color, an active DI input and more. The price will be higher than for the standard PRE-73. I hope to place info on the forum and in our webshop in 1-2 weeks time.
- The PRE-573 is also in the works, it´s basically a PRE-73 in the api 500 format.
- The PRE-473 will be a 4-channel version with basic eq in a 19-inch 2HE box .
- I am also planning a 1 channel Channelstrip combining the PRE-73, EQ-73 and COMP-54,
- The PS-DC4 is a power supply unit in the GAP half-sized box with four separate 24V AC outputs for those who dont like the standard black power adaptors.
- The PS-DC2 is a power supply meant to be used with the 19-inch units.

I will be happy to recieve suggestion on what additional GAP products you would like to see.


All the best,

Bo 


Ett eq låter spännande tycker jag. 

söndag 20 november 2011

Golden Age Pre 73 Carnhill mod, del två

Då var det dags att ge sig på mictrafon. Carnhill VTB9045M. Det finns en transformator som är blå och bara heter VTB9045, som är lite mindra men likadant kopplad. Den får bättre plats i chassit.

Man får börja med att löda bort den gamla trafon och då använder man lämpligen lödkolv, lödsug samt mängder med tålamod.
Jag hittade den här tutorialen på gearslutz: http://www.gearslutz.com/board/low-end-theory/654862-golden-age-pre-73-comp-54-carnhil-mod-how.html
Jag har dubbel och trippelkollat hans koppling mot schemat jag fick från Bo och det verkar stämma väl.
Sedan använda jag olika färgade kablar för att hålla isär dem. Bilden visar vilket stift på Carnhilltrafon som ska till vilken plats på kortet.


Ont om utrymme här, så få kablarna så slickade mot kortet det går
Jag fick löda av komponent C4 och flytta den till baksidan av kortet då det blir trångt att få dit trafon annars(se bara till att märka den med tusch hur den satt). Detta behövs nog inte om ni har den blå trafon.
Jag gjorde det enkelt för mig och limmade fast trafon med locktite. Sitter som berget.

Klart å betalt
Utvärdering:
Pre 73an är i samma karaktärsklass som Neve 1073 redan från butik. Den ligger väldigt bra i pris. Jag har gjort tal-inspelningar och jämfört den med andra preamps och den har otroligt trevlig karaktär som den är. Så om den blev bättre eller sämre efter ombyggnaden är ju helt och hållet subjektivt. Så här med facit i hand hade jag nog kunnat tänka mig att spara pengar och tid på moddning och istället köpt en till pre 73a. Om du funderar på att modda den men gör mycket stereoinspelningar eller flerspårsupptagningar, köp en till istället!
Det här var första gången jag gav mig på något dylikt och faktiskt mest för att prova på.
Hoppas det finns någon i min närhet som har ett butiksexemplar så ska jag försöka få till ett ljudtest. Återkommer om det.
 Ett ställe man kan lyssna på orginal och moddade så länge är på http://www.zenproaudio.com/1073test.aspx
Transformatorer:
*Vanliga transformatorer används ofta inom olika elektriska apparater för att konvertera olika spänningar. Exempelvis 240V AC till en lägre spänning.
Audiotransformatorer används frekvent inom ljudutrustning för att balansera/isolera en signal. En vanlig trafo arbetar över 50Hz medan en ljludtrafo måste ge ett tillfredställande resultat över hela frekvensspektrat. Detta är svårt att uppnå i låga och höga frekvenser och ofta uppstår även distortion vid väldigt höga och låga frekvenser. En medelmåttig transformator kan mycket väl tänkas vara 3dB lägre vid 20Hz och 20kHz. En bra (dyr) transformator har mycket bättre verkningsgrad än så.

*Källa: Sound and recording, an introduction av Francis Rumsey och Tim McCormick

Läs också:
GAP Carnhill mod Del 1
GAP Bandmickar

lördag 12 november 2011

Golden Age Pre-73 Carnhill mod. Del ett.

Ont om tid har det varit gott om men nu har jag alltså börjat byta ut Kinatransformatorerna  till Carnhill i min Golden Age preamp. Se mina tidigare inlägg om preampen om ni behöver bakgrund till detta inlägg.
Jag köpte mina in/utgångstraffosar direkt från Golden age för drygt en tusenlapp. Länk: http://goldenagemusic.mamutweb.com/Shop/List/Outboards/371/1
Det jag har ägnat denna Lördagskväll åt är att byta utgångstransformator (Carnhill VTB 1148), den enkla delen.
Nedan följer det kretsschema och information jag fick av Bo Medin på Golden Age.

Schema. Klickbar..


Hej Christian,

Jag bifogar lite info.

I korta drag gör man så här:

1. Löd av mikk och linjetrafona

2. Löd bort C7 och R7

3. Rista av  kretskortbanorna till trafoanslutningarna på kortets ovansida.

4. Borra hål i kortet för Carnhill trafona, den ena radens hål för Kinatrafon kan användas.

5. Montera trafona på kortet.

6. Rista av kretskortbanor på undersidan och dra ledningar, se bild och schema.

7. C7 och R7 monteras på kortets undersida.



Du ska ju inte byta Linje trafon så du kanske inte behöver flytta C7. Bilderna visar byte av både mikk och linjetrafo.



Detta är inget för nybörjare, det är pilligt, tar ett antal timmar och kräver att man kan läsa schemat, följa kortbanor och så att säga klura ut hur man ska göra. Eftertanke och planering rekommenderas, detta är inget snabbjobb!



Att byta utgångstrafon är däremot enkelt. Skruva bort den gamla, klipp av anslutningstrådarna, löd på den på Carnhill och montera trafon. Se schemat.

Då så. Med detta som underlag var det bara att sätta igång.
Bygla primär och sekundärsidan av spolen enligt schemat och denna bild.
Lätt som en plätt
Tips från lumpen: Förtenna (dvs lägg tenn på kabeln och även på pinnarna) och värm sedan dit kablarna istället för att sitta där och försöka hålla kabeln med en hand, kolven med den andre och lödtennet med ja, vadå? Inte den tredje armen iaf.  Det är alltid bättre att ha än att önska sig!

Sedan är det bara att skruva lös den gamla trafon och avlägsna kontakterna från kretskortet. Den korte sladden går till Input och den långa till Outputsockeln. Dessa går inte att vända fel utan våld så du får nog ihop det utan problem sedan. Tråden från punkt ett i Inputkontakten ska till stifft ett på traffon. Nästa tråd ska från punkt tre i kontakten till stifft tre på traffon. Samma sak gäller för Outputkontakten. Det står markerat på kortet.
Input/Primärsidan av traffon

Output/Sekundärsida
 Sedan är det bara att montera den nya transformatorn. Det är samma hålbild som för den gamle men om du får tag på störra brickor (typ båtbrickor M3) så sitter den bättre.
Klart och betalt!
Thats it. Fungerade gjorde den också. Men tänk på att garantier och sånt slutar gälla om du blir för klåfingrig och vill börja byta ut komponenter.
Jag tycker ju att preampen låter bra som den gör i originalutförande, men det är ju så fruktansvärt roligt att få mecka lite. Jag ska försöka få låna hem en orginal pre73 och göra ett A/B test när jag moddat klart min och bytt ingångstransformator också. Om någon av er bytt ingångstrafo eller gör det nu utifrån den info jag lagt ut här, hör gärna av er med hur det gick, tips etc.
Tveka heller inte att höra av er vid eventuella frågor.
Jag kommer självklart lägga ut bilder och text när jag byter ingångstrafon. Förhoppningsvis hjälper det någon.

Läs även:
GAP Carnhill modd Del 2