lördag 28 maj 2011

Veckans adekvata film

Skulle egentligen bara ta ett litet break och koka mig en mugg kaffe. Då finner jag denna. Hysteriskt kul!

fredag 27 maj 2011

Ny mick!

I dag var jag och hämtade ut mitt paket från Tyskland. Förutom sjukt mycket packmaterial fanns där en rackhylla och en mikrofon. En Röde NT2-A.
Jag fick för en inspelning låna en sådan här av en kompis och blev jätteimponerad. Jag har länge velat ha ett komplement till mina Adk Vienna kondningar, som är väldigt fina, men på en del saker känns lite för toppiga. När jag fick höra och jämföra Röden mot dessa insåg jag att det är en sån jag behöver.
Ursäkta blixten, ska inte upprepas.
Den nya modellen har lite fler upptagningskaraktärer än den första versionen, och kan alltså ställas i njure, åtta och rundupptagande.
Micken är väldigt tung i sig och med det medföljande upphängningsfästet (med påbyggt puffskydd) blir det till att plocka fram sitt tyngsta och mest stabila stativ.
Mitt der puffeschyden.

Har även lyckats få in Pre 73an i ena racket och bjuder på en till bild när det är välstädat och lyser fint.
I morgon ska jag mixa en låt och bjuder på ett smakprov om jag hinner med. Nästa helg är studion fullbokad för inspelning. Gött när det rör på sig! Trevlig helg.

söndag 22 maj 2011

Whats new?

Senaste nytt på studiofronten är att jag idag hade besök av Fredrik Andersson som till vardags syns i poporkestern Public Streets. Där hanterar han såväl gitarr som sång och det var just det han gjorde i studion.
Dagens inspelning resulterade i en ganska enkel men trevlig skapelse. Mer om denna och smakprov när det är mixat och klart. Men jag hoppas på mer samarbete i framtiden då Fredrik var både en sympatisk och trevlig kille. Jag skulle då inte ha något emot att spela in hans band heller! Gå in på my space och lyssna!
http://www.myspace.com/publicstreet

I morgon får jag besök då vi ska börja dra upp lite riktlinjer och förhoppningsvis styra upp lite datum inför en albuminspelning. Idag fick jag också tag på en film som man nog bör se om man är peppad på studio. "Alan Parsons Art and science of sound recording", 10 timmar på tre dvd:er. Om man inte fick nog av de 17 minuter jag delade med mig i förra inlägget..

Den 25-e är det dags för en tyskbeställning, hojta till om någon vill dela frakt när man ändå beställer. Ni vet vilka ni är.

tisdag 17 maj 2011

Veckans video

I dag tänkte jag bjuda på ett par filmklipp för den intresserade. Första klippet är Alan Parson som mestadels pratar trummor. Oerhört spännande!


Nästa klipp är Butch Vig som solar några kanaler från Nevermindskivan. "If we get to double Kurt, we might as well double Dave"... Denna sekvens är från serien Classic Albums. Jag får aldrig nog av dessa filmer.

fredag 13 maj 2011

Preamp test

Idag har jag testkört GA PRE 73 med lite akkegitarr. Och jag gillar det jag hör samt hur den beter sig. Gillar de fast stegen på gainreglaget skarpt! Bara att backa ett steg om det slår över på rött så är det bra sen, inget fippla här inte.
Studiohajarna gillar testbitar!

Här följer ett litet enkelt A/B test mellan PRE 73an och Digi 002. Följ bara länken så kommer ni rätt.
Inspelat med en ADK Vienna kondensator mick, stormembranare. Den mikrofonen är i sig lite boostad i diskanten och låter väldigt öppen och fin. Inge pålagda effekter eller processcerat, förutom mp3 konverterat i relativt hög upplösning. Sedan har jag försökt spela in på lika hög gain så det blir nivåanpassat. I dessa klipp driver jag på försteget (bägge två faktiskt) i 73an ganska hårt. Lyssna för guds skull inte i dina laptop högtalare utan hämta dina finaste lurar!

Först ut är ett komp med digi 002 i början och PRE 73 direkt efter. Om ni inte hör var jag byter så syns det i kommentatfältet. Sedan följer ett litet plock och även där är Digi 002 först. 

http://snd.sc/lr8w8V


Eller klicka på den osynliga länken här nedan:


Lämna gärna en kommentar om vad ni hör.

onsdag 11 maj 2011

Golden Age Pre 73

Idag var jag och hämtade min nya mikrofonförstärkare. GA Project PRE 73.

Detta är en svensk preamp (som produceras i middle east som de hade sagt over there, och skjutit en till terrorist) och är byggd helt med diskreta kretsar. Inte en IC-krets så långt ögat når. Som det var förr.
Den har en förebild som heter Neve 1073 som är top of the line och kostar mer än man törs gissa.
Jag har lyckats hitta lite A/B tester mellan denna och en Nevekonsoll och det låter ju inte samma. Det påstår heller inte tillverkaren men nog påminner de allt om varandra.
Däremot så verkar det vara en otroligt välljudande sak som gör det den ska. Dvs färga ljudet på ett musikaliskt och trevligt sätt.
Det ska bli otroligt kul att få testa denna och jag ska lägga några ljudexempel mellan denna och preamparna i min digi002, som borde kategoriseras som neutrala preamps.
Röd och fin robust pjäs som är ungefär 2 liter mjölk tung.
På fronten sitter fantommatning, fasvändning och en instrument ingång. En ratt för mikrofonförstärkning och en ratt för utgångsnivå. Man kan med andra ord dra ner outputvolymen och på så viss driva mikrofonstegen hårdare. Beroende på hur mycket man vill färga ljudet.

Det dröjde inte länge efter den hade släppt som det på olika forum dök upp folk som hade moddat sina Pre 73or. De bytte helt enkelt ut de Kinatillverkade komponenter mot bland annat in och utgångstransformatorer från Carnhill. Just exakt sådana som sitter i Neves 1073...
Denna låter inte alls dåligt i orginalutförande, men så sjuuukt coolt att ha en Neveklon för den lilla extraslanten ett par transformatorer kostar. Just utgångstransformatorer är en viktig del i alla vintageprylar, och kan ofta vara det som skiljer agnarna från vetet.
Detta har Golden Age i Sverige tagit till vara på och lagerhåller just nu några kit med Carnhilltraffosar. Och snart kommer skatteåterbäringen.
Under locket, notera utgångstrafon där uppe och line/mik traffos där nere.
Det ska bli otroligt spännande att testa den här och även jämföra med preampsen i Audio Technica bordet som jag tycker låter bra och "limmar" ihop det som åker igenom.
Det är det det handlar om. Att få ljuden att sjunka in och låta naturligt.

Edit: Förtydligande, Det finns inga ICkretsar i signalvägen. Däremot sitter det en IC krets till den lilla lysdiods bestyckade clip mätaren.

lördag 7 maj 2011

Nya lurar.

Pengar bränner som bekant utav bara djävulen i fickan. Om jag vill ha någonting betyder det att jag behöver det! Därför slängde jag mig på cykeln i morse och rusade in i musikaffären. Nej riktigt så impulsivt var det inte då jag faktiskt övervägt detta en stund.
Ett par ordentliga lurar behöver jag. Har några Sennheizer hifilurar och ett par Beyer Dynamic DT100 men inga av dessa är särskilt lämpade att mixa i. Så det blev ett par Audio Technica ATH-M50.

Väldigt bekväma och trevligt ljud. Låter verkligen som ett par monitorer. Tydligt och luftigt mellanregister och trevlig diskant som inte upplevs vass eller stickig. Tydlig bas som låter rund och fin och så långt ifrån snärtig bilstereodunk man kan komma. Jag upplever heller inte att  panoreringar låter så extrema det kan göra i vanliga snäckor eller lurar, så de här ska det bli kul att jobba med.
 Beställde även en liten röd preamp men mer om den senare.
Nu ska jag förbereda lite filer då jag planer att göra ett litet A-B test på just mikrofonförstärkare inom en snar framtid.

onsdag 4 maj 2011

Tryck på play!

Äntligen har jag fått upp åtminstone ett ljudklipp med musik inspelad/mixad i studion. Det är Linnea Ericsson med låten "Don´t go away". Vid tillfälle får jag nog lägga upp lite solokanaler med sångstämmor och fioler för de låter fantastiskt snyggt! Huruvida jag har kunnat mixa det rättvist är en helt annan fråga..
Trevlig kväll!

edit: bästa kommentar till detta inlägg har en stor chans att vinna ett av de flådiga Studio Strand visitkorten! *Vinnaren kommer att utses av en enfaldig domare och eventuell portokostnad betalas av sämst inlägg.*